piątek, 26 grudnia 2014

Pyszny sernik amerykański - PRZEPIS!

Dziś będzie trochę kulinarnie bo chcę się z Wami podzielić przepisem na cudowny sernik amerykański, który jest idealny do kawy :)
Robiłam go dwa razy i wyszedł bezbłędnie na dodatek jest bardzo prosty w wykonaniu.

Sylwester już niedługo więc może ktoś skorzysta z przepisu właśnie na tą okazję :)

Składniki:
SPÓD
150-200 g herbatników - najlepiej maślanych
50 g cukru
80 g miękkiego masła

MASA:
1 kg sera na sernik - ser musi być naturalny, nie waniliowy czy inny śmietankowy, po prostu naturalny, szukajcie w wiaderkach :)
150 g cukru
150 g śmietany 22%
4 jajka
120 ml mleka
5-6 łyżek mąki tortowej
1 saszetka cukru wanilinowego

POLEWA:
2 białe czekolady
250 g śmietany 22%

Uwaga! To są proporcje na tortownicę lub mniejszą blachę do ciast :)

CO DALEJ?
-Herbatniki wsypać do worka foliowego/reklamówki i to wszystko do kolejnej reklamówki. Młotkiem do mięsa rozdrobnić herbatniczki w pył ! Można też użyć blendera - będzie szybciej :)
-Nastawić piekarnik na 175*
-Pokruszone herbatniki wsypać do miski, dodać cukier i masło i łapkami wszystko połączyć
-Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać powstałą mieszankę, wyłożyć nią spód delikatnie ugniatając, żeby wszystko się ładnie trzymało
-Włożyć blachę z przygotowanym spodem do piekarnika i piec przez 10-15 min
-W międzyczasie robimy masę :) Wszystkie składniki potrzebne na masę po kolei łączymy przy pomocy miksera. Gładką masę wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na godzinę - temperatury nie zmieniamy.
-Po upieczeniu sernik wyciągamy, odkładamy żeby trochę przestygł po czym bierzemy się za robienie polewy!
-Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę 22% cały czas mieszając
-Polewę wylewamy równomiernie na ciasto i odkładamy wszystko na kilka godzin, najlepiej do lodówki!

SMACZNEGO!

Zdjęcie mojego sernika, a raczej ostatniego uratowanego kawałka:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz